Dues de les grans religions del nostre planeta presenten unes normes
molt concretes sobre el tipus de menjar i la manera com preparar-lo.
Així, els musulmans han de consumir productes Halal i els jueus, Kosher.
En el següent reportatge els alumnes de 3r d'ESO ens detallen els
requisits que ha de tenir un producte o un àpat per tal de no atemptar
contra la tradició i la fe de Déu.
EL MEJAR HALAL
segell de garantia halal |
Halal es el menjar pur que se’ls permet consumir als
musulmans; el seu contrari es “haram” (prohibit). El concepte inclou el
comportament, la parla, la vestimenta, la conducta i les normes que
concerneixen a l’alimentació.
A l'Alcorà hi ha moltes referències directes sobre allò que és haram,
és a dir, una substància no indicada o nociva per l'home i per tant prohibida,
com ara la carn de porc, la sang, la carronya i les substàncies tòxiques, entre
d’altres.
Tot i així, l’Alcorà perdona menjar
no halal si es per obligació, per exemple si es viu en un lloc on no es pot
trobar aquest tipus de menjar.
Tipus de sacrifici
Halal dhabiha:
És la variant més practicada en
les comunitats sunnites. Els seus seguidors consideren que perquè un aliment
pugui ser considerat halal no pot tractar-se de cap substància prohibida
(haram), i que la carn ha de provenir d'animals sacrificats segons les pautes
indicades a la Sunna, anomenades dhabiha.
La dhabiha s'ha d'aplicar a tots
els animals, amb l'excepció de peixos i marisc, que ja es consideren halal. El
sacrifici de l'animal s'ha de realitzar d’aquesta manera:
S’ha de fer una ràpida incisió a
l'esquena amb un ganivet afilat, tallant la vena jugular i la caròtide, però
deixant intacta l'espina dorsal. L'objectiu d'aquesta tècnica és permetre un
major drenatge de la sang, aconseguint una major higiene a la carn, i
minimitzant el dolor i l'agonia de l'animal.
carniseria de productes halal |
Halal bàsmala:
Els seus practicants consideren
que no cal seguir totes les regles de la dhabiha i que, sempre que no es
tracti d'una substància prohibida, l'aliment esdevé halal si hom pronuncia la
fórmula del bàsmala abans de
menjar-lo, fórmula que diu: bismi-llāhi ar-raḥmāni ar-raḥīmi ("en
nom de Déu, el Clement, el Misericordiós").
A Catalunya, degut a l’alt índex
d’inmigració dels últims anys, hi ha
moltes carnisseries on es ven la carn tractada segons aquests rituals. També
trobem restaurants on es cuinen plats amb menjar halal ja que hi ha molta gent
que la consumeixen, musulmans o no.
EL MENJAR KOSHER
La religió hebrea, com moltes altres religions, dicta unes normes sobre
l’alimentació dels seus creients, en aquest cas els jueus. Els aliments que es
poden menjar es consideren purs, i es denominen kosher.
Les
normes
Les normes són molt estrictes, i si un jueu no les compleix no està
practicant bé la seva religió. Són aquestes:
1.
Els
éssers humans s’alimentaran de vegetals tots els dies amb més importància per
al judaisme.
2.
Està
prohibit ingerir carn d’un animal que hagi mort de vell o d’alguna malaltia.
3.
Està
prohibit menjar o beure sang.
4.
No es
pot barrejar carn amb llet, tal com diuen les sagrades escriptures “no coureu
el cabrit en la llet de la seva mare”.
5.
Les verdures,
hortalisses i fruites es poden menjar amb carn.
6.
L’animal
ha de tenir l’estómac remugant, ja que aquest grup d’animals és herbívor, no
s’alimenta d’altres animals. Ex:(vaca).
7.
Hi ha
restriccions sobre algunes parts de l’animal. (Vegeu imatge 1).
8.
Els rosegadors, porcs, cavalls, primats, aus
rapinyaires i rèptils estan prohibits.
9.
Només
poden ser consumits els peixos amb escates i aletes.
parts que es poden menjar de la vaca |
La carn, a més de seguir les normes, ha de passar per estrictes controls de
qualitat. S’ha de vigilar el sacrifici de l’animal per assegurar una mort
instantània. Aquest procés el duu a terme un rabí. Després, s’inspecciona
l’estat de diversos òrgans (per exemple fetge o pulmons). Per últim,
s’absorbeix la sang untant la carn amb sal.
Els lactis han de garantir que no han sigut mesclats amb carn (norma 5), i
després d’això ja tenen la certificació kosher.
Per donar la certificació kosher també es tenen en compte les dents, que
han d’estar el més blanques possibles i s’han de netejar.
Els que s’encarreguen de donar la certificació
kosher són els rabins.
Les
normes són tan estrictes perquè els jueus creuen que el menjar, a més de
proporcionar nutrients, té
influència sobre la personalitat. Així, una persona que segueix les regles
kosher té millor moral que la que no ho fa.
Restaurants
Actualment a Catalunya hi ha pocs restaurants
kosher degut a la poca població jueva. Tot i això, existeixen associacions o
comunitats jueves que ajuden a unir llaços entre creients i mantenir la
tradició.
En general, els restaurants kosher tenen bones crítiques. Estan recomanats
si es vol seguir la dieta kosher i també per conèixer aquest estil de vida.
Tot i que
el procés de producció d’aliments kosher és més car, moltes empreses
multinacionals assumeixen els costos per mantenir aliances i fer arribar els
productes a tothom. Actualment,
l’únic Mcdonalds kosher fora d’Israel
està a Argentina. Aquest és el país amb més
producció kosher després d’Estats Units i Israel. A Barcelona podem trobar
algun restaurant kosher a les zones més turístiques, com Les Rambles.
Un exemple de menú kosher seria humus (puré de cigrons), cuscús amb verdures
i, per postres, un brownie. Al 2005, va
sorgir la pizza kosher, feta amb mozzarella kosher, i avui en dia ja es comercialitza.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada