Informacions

El dijous 24 de febrer a les 15.15 festa de SAnt JOrdi,desfilada dels dracs pels carrers del poble i festival al pati del centre, us esperem!

Últimes notícies





dimarts, 18 de febrer del 2014

La dietètica de la religió

Dues de les grans religions del nostre planeta presenten unes normes molt concretes sobre el tipus de menjar i la manera com preparar-lo. Així, els musulmans han de consumir productes Halal i els jueus, Kosher. En el següent reportatge els alumnes de 3r d'ESO ens detallen els requisits que ha de tenir un producte o un àpat per tal de no atemptar contra la tradició i la fe de Déu.




EL MEJAR HALAL

segell de garantia halal


Halal es el menjar pur que se’ls permet consumir als musulmans; el seu contrari es “haram” (prohibit). El concepte inclou el comportament, la parla, la vestimenta, la conducta i les normes que concerneixen a l’alimentació.
A l'Alcorà hi ha moltes referències directes sobre allò que és haram, és a dir, una substància no indicada o nociva per l'home i per tant prohibida, com ara la carn de porc, la sang, la carronya i les substàncies tòxiques, entre d’altres.
Tot i així, l’Alcorà perdona menjar no halal si es per obligació, per exemple si es viu en un lloc on no es pot trobar aquest tipus de menjar.



Tipus de sacrifici

Halal dhabiha:
 

És la variant més practicada en les comunitats sunnites. Els seus seguidors consideren que perquè un aliment pugui ser considerat halal no pot tractar-se de cap substància prohibida (haram), i que la carn ha de provenir d'animals sacrificats segons les pautes indicades a la Sunna, anomenades dhabiha.
La dhabiha s'ha d'aplicar a tots els animals, amb l'excepció de peixos i marisc, que ja es consideren halal. El sacrifici de l'animal s'ha de realitzar d’aquesta manera:
S’ha de fer una ràpida incisió a l'esquena amb un ganivet afilat, tallant la vena jugular i la caròtide, però deixant intacta l'espina dorsal. L'objectiu d'aquesta tècnica és permetre un major drenatge de la sang, aconseguint una major higiene a la carn, i minimitzant el dolor i l'agonia de l'animal.


 
carniseria de productes halal



Halal bàsmala:

Els seus practicants consideren que no cal seguir totes les regles de la dhabiha i que, sempre que no es tracti d'una substància prohibida, l'aliment esdevé halal si hom pronuncia la fórmula del bàsmala abans de menjar-lo, fórmula que diu: bismi-llāhi ar-raḥmāni ar-raḥīmi ("en nom de Déu, el Clement, el Misericordiós").

A Catalunya, degut a l’alt índex d’inmigració dels últims anys,  hi ha moltes carnisseries on es ven la carn tractada segons aquests rituals. També trobem restaurants on es cuinen plats amb menjar halal ja que hi ha molta gent que la consumeixen, musulmans o no.


EL MENJAR KOSHER


La religió hebrea, com moltes altres religions, dicta unes normes sobre l’alimentació dels seus creients, en aquest cas els jueus. Els aliments que es poden menjar es consideren purs, i es denominen kosher.

Les normes

Les normes són molt estrictes, i si un jueu no les compleix no està practicant bé la seva religió. Són aquestes:
1.       Els éssers humans s’alimentaran de vegetals tots els dies amb més importància per al judaisme.
2.       Està prohibit ingerir carn d’un animal que hagi mort de vell o d’alguna malaltia.
3.       Està prohibit menjar o beure sang.
4.       No es pot barrejar carn amb llet, tal com diuen les sagrades escriptures “no coureu el cabrit en la llet de la seva mare”.
5.       Les verdures, hortalisses i fruites es poden menjar amb carn.
6.       L’animal ha de tenir l’estómac remugant, ja que aquest grup d’animals és herbívor, no s’alimenta d’altres animals. Ex:(vaca).
7.       Hi ha restriccions sobre algunes parts de l’animal. (Vegeu imatge 1).
8.        Els rosegadors, porcs, cavalls, primats, aus rapinyaires i rèptils estan prohibits.
9.       Només poden ser consumits els peixos amb escates i aletes.
 
parts que es poden menjar de la vaca


La carn, a més de seguir les normes, ha de passar per estrictes controls de qualitat. S’ha de vigilar el sacrifici de l’animal per assegurar una mort instantània. Aquest procés el duu a terme un rabí. Després, s’inspecciona l’estat de diversos òrgans (per exemple fetge o pulmons). Per últim, s’absorbeix la sang untant la carn amb sal.

Els lactis han de garantir que no han sigut mesclats amb carn (norma 5), i després d’això ja tenen la certificació kosher.

Per donar la certificació kosher també es tenen en compte les dents, que han d’estar el més blanques possibles i s’han de netejar.

Els que s’encarreguen de donar la certificació kosher són els rabins.


Les normes són tan estrictes perquè els jueus creuen que el menjar, a més de proporcionar nutrients, té
influència sobre la personalitat. Així, una persona que segueix les regles kosher té millor moral que la que no ho fa.


Restaurants

Actualment a Catalunya hi ha pocs restaurants kosher degut a la poca població jueva. Tot i això, existeixen associacions o comunitats jueves que ajuden a unir llaços entre creients i mantenir la tradició.
 
Añadir leyenda
En general, els restaurants kosher tenen bones crítiques. Estan recomanats si es vol seguir la dieta kosher i també per conèixer aquest estil de vida.

Tot i que el procés de producció d’aliments kosher és més car, moltes empreses multinacionals assumeixen els costos per mantenir aliances i fer arribar els productes a tothom. Actualment, l’únic Mcdonalds kosher  fora d’Israel està a  Argentina. Aquest és el país amb més producció kosher després d’Estats Units i Israel. A Barcelona podem trobar algun restaurant kosher a les zones més turístiques, com Les Rambles.

Un exemple de menú kosher seria humus (puré de cigrons), cuscús amb verdures i, per postres, un brownie.  Al 2005, va sorgir la pizza kosher, feta amb mozzarella kosher, i avui en dia  ja es comercialitza.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...